Miałam plan na wieczór:obejrzeć film i pomalować paznokcie, a skończyło się na tańcach w kuchni i nowym przepisie. Wszystko przez to, że zauważyłam w szufladzie paczkę suszonych śliwek. Wprawdzie ciastka bardziej pasują do pochmurnych wieczorów przy herbacie niż do gorących, letnich dni... ale weekend zapowiada się przecież niezbyt słonecznie.
Ciastka z czekoladą i suszonymi śliwkami
Składniki:
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu (a nawet cała)
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki płatków owsianych
100 g gorzkiej czekolady
80 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 st.C, masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z mlekiem i jajkiem. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, dodać do mokrych składników. Na koniec dorzucić posiekaną czekoladę, pokrojone drobno śliwki i płatki owsiane - delikatnie wymieszać szpatułką. Formować spore kule i układać na blasze, lekko spłaszczyć dłonią, piec ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Miałam przyjemność skonsumowania tego wypieku - przepyszne!
OdpowiedzUsuń