wtorek, 27 sierpnia 2013

Znowu muffiny

Zamarzyły mi się muffiny z nektarynkami, jednak żeby nie były mdłe, dodałam dla wyrazistości kandyzowany imbir. To połączenie smaków wypadło zaskakująco dobrze. Muffiny są wilgotne, nie za słodkie, a dzięki imbirowi odrobinę pikantne.


Muffiny nektarynkowe z kandyzowanym imbirem

Składniki:

3 nektarynki
50g kandyzowanego imbiru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
1/2 szklanki oleju
250g jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Nektarynki kroimy w kostkę, a kandyzowany imbir w cienkie paski. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej roztrzepujemy jajka z olejem i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy do masy pokrojone nektarynki i imbir. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, pieczemy w temperaturze 180 st. C. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A spodziewałam się jakiegoś odkrywczego przepisu na danie z cukinii, bo u nas w domu pomysły się skończyły i cukinia już "nie porywa", chociaż rośnie jak szalona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurku, jeśli chodzi o cukinię to poleciałam standardem i zrobiłam ratatuja. Ale mogę Ci sprzedać przepis na zupę cukiniową z miętą, której też u Was dostatek ;)

      Usuń