W końcu mam wakacje! Ach jakże długi i wyczerpujący był ten rok! A na wakacje mam tyle planów, że jak się ze wszystkim wyrobię to będzie cud! Wczoraj wieczorem, na spacerze z psem, spotkałam świetlika i myślę, że to taki dobry znak na początek wakacji. Postanowiłam w tym roku zarobić na jednym z moich hobby i zacząć produkować kolczyki z decoupage'u, zobaczymy co z tego wyjdzie. A poniżej moje kolejne wypieki... wiem, jestem strasznie monotematyczna. Kupiłam ostatnio foremki do sufletu, więc może uda mi się stworzyć coś nowego...
Do tej pory nie wstawiałam tu żadnych przepisów, ale te muffiny są tak pyszne, że muszę się podzielić ich recepturą. A znalazłam je w książce od dziewczyn "Muffinki" wydanej przez Świat Książki.
składniki:
150g parmezanu
300g mąki
sól
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
jajko
5 łyżeczek oliwy z oliwek
300g maślanki
przygotowanie (12-15 sztuk):
1. Piekarnik nagrzać do temp. 200st.C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
2. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki soli, sodą, proszkiem do pieczenia, papryką i ziołami, dodać ser. Jajko roztrzepać z oliwą i maślanką.
3. Masy maślaną i mączną dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.
4. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec muffinki na środkowej półce piekarnika około 20 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, wyjąć z foremek, ostudzić.
150g parmezanu
300g mąki
sól
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
jajko
5 łyżeczek oliwy z oliwek
300g maślanki
przygotowanie (12-15 sztuk):
1. Piekarnik nagrzać do temp. 200st.C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
2. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki soli, sodą, proszkiem do pieczenia, papryką i ziołami, dodać ser. Jajko roztrzepać z oliwą i maślanką.
3. Masy maślaną i mączną dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.
4. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec muffinki na środkowej półce piekarnika około 20 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, wyjąć z foremek, ostudzić.
Jadłam te jagodowe!!!! Pyyyyyyyycha...........
OdpowiedzUsuńTe z parmezanem brzmia niewiarygodnie!
OdpowiedzUsuńPieczenie to niestety nie moj talent, ale moze kiedys sie skusze...
I wklejaj (jesli mozesz) przepisy to zawsze ulatwia czlowiekowi zycie!
Postaram się to robić w takim razie :)
OdpowiedzUsuńi znowu spojrzalam na zdjecia i zrobilam sie glodna!!!
OdpowiedzUsuńNo Martuś... ja przez Twoje szaleństwa wczoraj nabrałam taaaaaaakiej ochoty na babeczki, że aż w musiałam pójść do naszego ulubionego sklepu i zakupić... oczywiście nie były takie pyszne jak te zrobione przez Ciebie, ale zdołałam oszukać organizm wizjami że wyszły one spod Twojej ręki...
OdpowiedzUsuńMarta... usuń te zdjęcia :P za każdym razem jak tu wchodzę to głodna się robię :d
OdpowiedzUsuń