poniedziałek, 1 listopada 2010

Słodkości

I znów jedzenie, bo między kolejnymi podejściami do diet piekę... Pierwsze zdjęcie przedstawia dietetyczne  (dieta Ducana) gofry kakaowe z serkiem homogenizowanym, jedynym ich niedietetycznym elementem jest karmel... Przepis można znaleźć tutaj.


A poniżej muffiny... Na pierwszym zdjęciu muffin czekoladowy - smaczny, ale niepowalający... więc nadal będę szukać idealnego przepisu.


Na koniec przepyszne muffiny gruszkowe z orzechami włoskimi, wspaniałe na listopadowe wieczory... Poniżej podaję przepis:

Składniki:

2 duże gruszki

250 g mąki

30 g drobno posiekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

sól

jajko

110 g cukru

80 ml oleju

200 g maślanki

125 ml soku gruszkowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Gruszki obrać, przekroic na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek pokroić na małe kawałki.

2. Mąkę wymieszać z gruszkami, orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do lekko roztrzepanego jajka dodać 80g cukru, olej, maślankę i sok gruszkowy. Całość starannie wymieszać. Następnie połączyć z masą mączną za pomocą trzepaczki lub łyżki, tak aby wszystkie składniki były wilgotne.

3. Formy wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku na środkowej półce na złotobrązowy kolor około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem. Odstawić na 5 minut. Muffinki wyjąć z formy i ostudzić.

(Przepis pochodzi z książki "Muffinki"wydanej przez Świat Książki)

A tak w ogóle to coraz bardziej denerwuje mnie fakt, że nie umiem zrobić ładnych zdjęć jedzenia... chyba będę musiała nad tym popracować!

1 komentarz: