wtorek, 24 maja 2011

Wiosenne przysmaki

Wśród wielu zalet wiosny jest też ta związana z warzywami - są świeże i pyszne! W związku z tym dwie propozycje kulinarne:

Kanapka z rukolą, mozzarellą i pomidorem

Bułkę ciabattę przekroić i posmarować masłem. Ułożyć listki rukoli, na nie pokrojone w plastry mozzarellę i pomidora, a następnie kolejną warstwę rukoli. Wszystko polać sosem stworzonym z mieszanki majonezu i musztardy, po czym przykryć drugą połówką bułki.


Sałatka z rukolą, szynką i kiełkami fasoli

2 garscie rukoli

garść kiełków fasoli

5 pomidorków koktajlowych (dodałam dwa zwykłe pomidory pokrojone w kostkę)

150 g szynki

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 pęczka koperku

4 łyżki oliwy

1 łyżka octu jabłkowego (zastąpiłam go sokiem z cytryny)

1/2 musztardy

sól, pieprz

Umyj i osusz listki rukoli. Pomidorki pokrój w ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki szynki pokrój w paseczki. Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem, dopraw solą i pieprzem. Ułóż rukolę w misce, dodaj pomidorki, szynkę i koperek. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli.


3 komentarze: