Wśród wielu zalet wiosny jest też ta związana z warzywami - są świeże i pyszne! W związku z tym dwie propozycje kulinarne:
Kanapka z rukolą, mozzarellą i pomidorem
Bułkę ciabattę przekroić i posmarować masłem. Ułożyć listki rukoli, na nie pokrojone w plastry mozzarellę i pomidora, a następnie kolejną warstwę rukoli. Wszystko polać sosem stworzonym z mieszanki majonezu i musztardy, po czym przykryć drugą połówką bułki.
Sałatka z rukolą, szynką i kiełkami fasoli
2 garscie rukoli
garść kiełków fasoli
5 pomidorków koktajlowych (dodałam dwa zwykłe pomidory pokrojone w kostkę)
150 g szynki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 pęczka koperku
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego (zastąpiłam go sokiem z cytryny)
1/2 musztardy
sól, pieprz
Umyj i osusz listki rukoli. Pomidorki pokrój w ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki szynki pokrój w paseczki. Oliwę roztrzep dokładnie z musztardą i octem, dopraw solą i pieprzem. Ułóż rukolę w misce, dodaj pomidorki, szynkę i koperek. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzechami i kiełkami fasoli.
A jakieś wiosenne przysmaki jajeczne Pani serwuje? ;)
OdpowiedzUsuńzdrowo i przepysznie!
OdpowiedzUsuńkto wie, może coś się pojawi... :)
OdpowiedzUsuń